Korjaamolaitteiden ja -palvelujen johtava valtakunnallinen toimija Diagno Finland Oy on käynnistänyt selvitystyön korkeajänniteakkujen elinkaaren jatkamiselle, sähkö- ja hybridiautojen huollon sekä korjaamisen tukemiseksi e-Expert-konseptin kautta. e-Expert-konseptiin kuuluvissa korjaamoissa (49 kpl) on sähköajoneuvojen tekniikkaan koulutettu henkilöstöä ja ajantasainen korjaamovarustus.

Määräaikaishuollot ja korjaukset tehdään merkistä riippumatta autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti, jolloin myös ajoneuvon mahdollinen tehdastakuu säilyy. Diagno toimii e-Expert-konseptin koordinoijana ja kehittäjänä, sekä tarjoaa e-Expert-korjaamoille jatkuvaa koulutusta. Samalla ylläpidetään myös ajantasaista korjaamovarustusta.

Ratkaisujen puute korkeajänniteakkujen elinkaaren jatkamiselle

Sähköautojen käyttö lisääntyy kovaa vauhtia, ja akkuihin liittyvät haasteet kasvavat merkittävästi lähivuosina. Ensimmäiset sähköautot ovat jo siinä elinkaaren vaiheessa, että niiden akkujen korjaus tai vaihto on ajankohtaista. Lähivuosina korjaustarve ja vaihtomäärä nousee räjähdysmäisesti, jopa yli + 30 % seuraavien10 vuoden aikana. Ensimmäiset sähköautot ovat jo siinä elinkaaren vaiheessa, että niiden akkujen korjaus tai vaihto on ajankohtaista. Tarkempaa tietoa ja tilastoja löytyy ladattavasta infomateriaalista.

Merkittäviä kansainvälisiä ratkaisuja ei toistaiseksi ole löytynyt vanhenevien akkujen korjaukselle tai elinkaaren päähän tulevien akkujen uusiokäytölle. Markkinoilta puuttuu kansainvälisen tason toimija, joka on erikoistunut akkujen uusiokäyttöön ja korjaamiseen, palvellen sekä merkkiorganisaatioita että riippumatonta korjaamosektoria.

Tutkimushankkeen tavoitteet:

Hanke keskittyy akkujen elinkaaren ja uusiokäytön tutkimukseen ja kehitykseen kolmessa pääsegmentissä:

  • Akkujen uusiokäytön mahdollistaminen varaosina
  • Akkujen uusiokäytön mahdollistaminen korjattuina akkuina
  • Akkujen elinkaaren jatkamisen mahdollistaminen käytönaikaisen mittausdatan avulla

Tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä usean edelläkävijän voimin, hankevastaavana toimii Diagno Finland Oy. Hanke saa rahoitusta Business Finlandin Smart Mobility and Batteries –ohjelmasta. Hankkeen lopputuloksena saatu tutkimus vastaa kysymykseen, onko akkujen uusiokäytön ratkaisut käytännössä mahdollista rakentaa.

Hanke on aloitettu alkuvuodesta 2022, ja sen arvioidaan vievän noin 15 kuukautta aikaa.

Lataa laajempi infopaketti hankkeesta