Elinkaariajattelu autokorjaamolla: ennakoitavuutta ja kustannustehokkuutta

Autojen kohdalla on jo opittu ajattelemaan koko tuotteen elinkaarta, mutta autokorjaamo ei aina osaa huomioida tätä omassa toiminnassaan. Kun korjaamo vie elinkaariajattelun vahvasti myös omaan toimintaansa, kustannustehokkuus paranee, korjaamon arki ja ydinosaamiseen keskittyminen helpottuvat.

Korjaamolaitteen kohdalla elinkaariajattelu lähtee jo koneen hankinnasta. Mietitään, mitä laitteita autokorjaamolle tarvitaan, millaiset koneet palvelevat parhaiten juuri kyseisen korjaamon tarpeita ja kuinka ne korjaamolla sijoitetaan. Samalla suunnitellaan laitteen vaatimat huollot ja tehdään huoltosuunnitelma. Jos laitteen käyttöikä on esimerkiksi 10 vuotta, on tärkeää paitsi seurata laitteen kuntoa säännöllisesti, myös ajoittain tarkastella, onko laite edelleen tarkoituksenmukainen, vai onko esimerkiksi korjaamon muuttuneiden tarpeiden vuoksi syytä miettiä uudenlaista laitetta. Uuden koneen hankita on syytä suunnitella ajoissa ja huolehtia lopulta vanhan laitteen asianmukainen kierrätys.

Kuinka määrittää korjaamolaitteen oikea-aikainen vaihtohetki?

Laitteiden oikeaan vaihtohetkeen kannattaa varautua hyvissä ajoin. Korjaamojen koneet ovat usein isoja investointeja, joten jo taloudellisesta näkökulmasta on järkevää, että investointeihin varaudutaan ajoissa ja ne ajoitetaan myös toiminnan kannalta optimaalisesti. Jo laitteen hankintahetkellä voidaan laskea vuosien ajalle kertyvät kulut. Hyvä elinkaarisuunnittelu tuo ennakoitavuutta korjaamon arkeen.

”Vaikka kone olisi vielä toimintakykyinen ja palvelisi, ei vaihtoa kannata missään nimessä lykätä niin pitkälle, että laitteen toiminta yksinkertaisesti lakkaa.”

Koneen oikea-aikaista vaihtohetkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, milloin koneen käyttöön liittyvät riskit alkavat selvästi kasvaa. Vaikka kone olisi vielä toimintakykyinen ja palvelisi, ei vaihtoa kannata missään nimessä lykätä niin pitkälle, että laitteen toiminta yksinkertaisesti lakkaa. Pahimmillaan koneen rikkoutuminen voi johtaa tuotantokatkoksiin, eikä nopealla aikataululla välttämättä ole saatavilla juuri sitä laitetta, joka korjaamolle olisi ensisijainen valinta. Tällöin joudutaan tyytymään siihen, mitä saatavilla on. Kustannukset kenties nousevat, tai joudutaan valitsemaan korjaamon tarpeita pitkässä juoksussa huonommin palveleva laite.

Laitteen käyttäjällä myös vastuu

Koneiden ja laitteiden käytössä vastuu on myös käyttäjällä. Kun koneita ja työkaluja käytetään osaavissa ja ammattitaitoisissa käsissä, käyttöikä pitenee, eikä käytön aikana pääse syntymään riskejä. Jos taas laitteiden huoltoa laiminlyödään tai niitä käytetään väärin, lyhenee laitteiden käyttöikä nopeasti ja käytössä voi tulla vaaratilanteita. On erittäin tärkeää, että laitteiden säännöllisistä määräaikaistarkastuksista ja käyttäjien ajantasaisesta osaamisesta pidetään huolta.

Korjaamoammattilaiset voivat keskittyä ydinosaamiseensa

Kun korjaamo kiinnittää koko toiminnassaan huomiota elinkaariajatteluun, kustannustehokkuus paranee, ennakoitavuus tehostuu ja ammattilaiset voivat keskittyä täysin ydinosaamiseensa. Korjaamon asiakkaille voidaan tarjota luotettavaa ja laadukasta palvelua, sekä tarpeettomat tuotantokatkokset vältetään.

Kokonaisvaltaisesti palveleva kumppani auttaa korjaamoa jo suunnitteluvaiheessa, koneiden valinnassa ja sijoituksessa, tarvittavissa huolloissa ja laitteiden ylläpidossa, oikeiden varaosien hankinnassa – laitteen kaikissa tarpeissa sen elinkaaren aikana sekä henkilökunnan osaamisen ylläpidossa ja budjettisuunnittelussa.

Diagno ja Pohjolan Laitehuolto tarjoavat kokonaisvaltaista palvelua valtakunnallisella verkostollaan. Korjaamon elinkaariajattelua tuetaan tehokkaasti esimerkiksi TarVe-huoltohallintaohjelman avulla. Järjestelmän laitekortteihin kertyy jatkuvasti tietoa vuotuisista tarkastuksista, huolloista, varaosista ja kustannuksista. Näin laitteiden tilaa ja tärkeitä, huomioitavia seikkoja voidaan seurata reaaliajassa – arkeen saadaan ennakoitavuutta, helppoutta ja kustannustehokkuutta. Lue lisää Diagnon ja Pohjolan Laitehuollon muodostamasta ainutlaatuisen kattavasta huolto- ja osaamisverkostosta!

Kaipaatko apua korjaamon elinkaariajatteluun? Ota yhteyttä, kartoitetaan tarpeenne ja mietitään yhdessä parhaat, kokonaisvaltaiset ratkaisut toimintanne tehostamiseen

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! diagno@diagno.fi, puh: 020 741 1620

Asiantuntijana artikkeliin on haastateltu:
Juha Seppälä,
toimitusjohtaja, Diagno Finland Oy
Risto Pöykkö, operatiivinen johtaja, huoltoliiketoiminta, Pohjolan Laitehuolto Oy

Seuraa meitä somessa!
Diagno Finland Oy